Am crezut mult timp că Biserica Ortodoxă este femeia aleasă, adevărata biserică a lui Cristos, și am iubit-o mult, i-am iubit slujbele pline de grandoare, icoanele pătrunzătoare, învățăturile dichisite cu candoare, cântările-i înălțătoare, miresmele sale îmbătătoare și splendoarea sa uimitoare. Oricine a trecut prin experiența mizerabilă de a fi înșelat cred că poate rezona cu putere la citirea acestor cuvinte, substituind elementele ritualisticii religioase cu trăsăturile persoanei cândva iubite.

Omul înșelat știe foarte bine despre ce vorbesc, căci a iubit cu tot sufletul și femeia l-a călcat în picioare, iar în timp ce zăcea pe marginea drumului îndurerat, aceasta îi făcea în ciudă atunci când se afișa cu unul sau cu altul de braț prin fața lui, aruncându-i un zâmbet plin de dispreț în treacăt.

Biserica Ortodoxă mi-a furat dragostea adevărată care numai Domnului Isus Cristos îi aparține, căci el este prima mea dragoste. Această biserică falsă s-a interpus între mine și Dumnezeu și mi-a luat ochii cu sclipirea ei, căci până la urmă nu sunt fără de păcat, nu sunt dincolo de a fi amăgit.

Dar, totuși, de ce această analogie? Ca să-ți faci o idee, iată cum vede Dumnezeu biserica sa:

Pentru că soţul este capul soţiei, precum şi Cristos este capul bisericii şi el este salvatorul trupului. (...) Soţilor, iubiţi-vă soţiile, precum şi Cristos a iubit biserica şi s-a dat pe sine însuşi pentru ea (...) Din această cauză va lăsa un om pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de soţia lui, şi cei doi vor fi un singur trup. Acesta este un mare mister; dar eu vorbesc referitor la Cristos şi la biserică. (Efeseni 5:23, 25, 31-32)

Acest pasaj din Efeseni începe prin îndemnuri referitoare la purtările dintre soț și soție, făcând analogie după analogie între soție ca fiind biserica și soțul ca fiind Cristos, culminând cu încununarea dragostei dintre soț și soție prin împreunarea lor în patul căsătoriei și terminând într-un mod fantastic cu referirea dar eu vorbesc referitor la Cristos şi la biserică.

Pavel voia să spună ceva în genul: „Eu de fapt vorbesc despre misterul Domnului și fac o paralelă între soț și soție pentru ca mințile voastre omenești să poată pricepe că până și căsătoria în sinea ei este o analogie la ce urmează. Cristos este unit cu biserica sa precum un soț cu soția sa.“

Deci, Cristos vede biserica precum o femeie, lucru evidențiat și în cartea Cântarea Cântărilor (Cântecul lui Solomon), plină de declarații de dragoste și foarte pasională. Mai mult, Dumnezeu numește cetățile lui Israel fiice.

Ca să istorisesc toată lauda ta în porţile fiicei Sionului; mă voi bucura în salvarea ta. (Psalmul 9:14)
Să se bucure muntele Sion, să se veselească fiicele lui Iuda datorită judecăţilor tale. (Psalmul 48:11)

Te întrebi cum poate vedea cineva astfel lumea? Dragul meu cititor, aici este esența vieții, căci omul căzut vede toate lucrurile prin ochii săi carnali, împăienjeniți de trupul păcătos, și refuză să vadă lumea așa cum o vede Dumnezeu, care a făcut lumea și toate lucrurile ce sunt în ea.

Înapoi Înainte