Mi s-a solicitat recent pe Facebook părerea despre un material video intitulat „Întâia predică a unui preot ateu: Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există“. În timp ce îmi formulam răspunsul, mi-am dat seama că mă întind prea mult pentru un simplu comentariu, așa că am decis să-l transform în articolul de față.

Am urmărit mărturia domnului Aion și mă voi strădui în cele ce urmează să fiu coerent în prezentarea observațiilor mele, deși temele pe care le abordează sunt mult prea complexe pentru a fi tratate într-o singură carte, dar într-o filmare de un sfert de oră.

În primul rând îmi sare în ochi titlul, care pare desprins din tabloidele autohtone. Nu mă pot pronunța acum dacă titlul are și alte scopuri, în afară de a fi încă un exemplu al tertipurilor pe care oamenii le folosesc în disperata lor dorință de a atrage atenția cumva asupra lor.

În schimb, ceea ce pot discerne din material este că acest om suferă și la prima vedere nu pare să aibă intenții ascunse, dar asta rămâne de văzut după cum se va prezenta de acum încolo și de ce fel de oameni se va înconjura.

Voi continua prin a cita din diferite părți ale interviului pentru a comenta pe baza a ceea ce domnul Aion spune.

Fructul interzis

Încă din al doilea an de seminar nu mi se mai părea rezonabil să accept că oamenii mor pentru că a mușcat cineva dintr-un măr acum câteva mii de ani; sau altele asemenea.

(Sursa: între minutul 02:13 și 02:25)

În Biblie nu este menționat nicăieri tipul fructului interzis, ceea ce mă face să cred că nu a studiat foarte bine Biblia și nu face decât să-mi confirme bănuiala pe care o am de când am făcut eu însumi un an de teologie, anume că popii nu au habar ce scrie în Biblie, fiind preocupați cu munții de materiale ortodoxe prin care sunt îndoctrinați în cultul lor; până și el recunoaște că nu citea altceva (între minutul 06:48 și 06:58). Cred că este și normal ca orice idee să i se pară o aventură acum, după ce ani de zile a citit doar minciunile fățarnicilor și ale fariseilor.

De asemenea, felul în care pune problema este tipică unui argument de tip om de paie (straw man), având ca scop reducerea complexității unei idei cu care cineva nu este de acord, pentru a putea fi demontată mai ușor prin argumente aparent valide. Nu știu dacă domnul Aion o face intenționat, dar acest tip de eroare logică o întâlnesc frecvent în rândurile ateilor când vor să denigreze Biblia sau pe Dumnezeu.

Despre fructul interzis am scris într-un capitol din cartea Ascultă, unde poți vedea o interpretare mai complexă a acestei doctrine biblice.

Arca lui Noe

Dacă tu nu poți crede că Noe a găsit toate speciile de animale și le-a urcat într-o barcă, deja ne oprim ai... restul nu mai contează.

(Sursa: între minutul 03:15 și 03:29)

Pe lângă faptul că diminuează voit dimensiunile arcei și proiectează în mintea auditorului ideea unei bărci cu vâsle, fiind în esență încă un om de paie, ceea ce spune este o altă dovadă că nu știe Biblia foarte bine:

Din păsări, după felul lor, şi din vite, după felul lor, şi din fiecare târâtoare a pământului, după felul ei, două din fiecare soi vor veni la tine, pentru a le ţine în viaţă. (Geneză 6:20)

Septuaginta

Mai întâi sunt convins că a contat faptul că am studiat în paralel și greaca veche pe care am predat-o apoi ani de-a rândul la același seminar, unde învățasem și eu, și tocmai studiul pe textul vechi, m-a făcut să privesc Biblia cu alți ochi decât fusesem învățat în școlile teologice. Și-așa am ajuns la o concluzie fundamentală pentru înțelegerea mea de-acum, anume că literatura veche conservă printre rânduri evoluția mentalului uman și Biblia face același lucru, fiind o colecție de texte scrise la intervale foarte diferite de timp. De la începutul până la sfârșitul ei, aceleași teme sau realități ajung să se contrazică pur și simplu, fiindcă se schimbă mentalul uman.

(Sursa: între minutul 04:14 și 05:14)

Oricine are o minimă cunoaștere despre Biblie, va găsi puțin nelalocul ei reușita domnului Aion de a citi Vechiul Testament cunoscând doar greaca veche (mai exact dialectul Koine). Mi-a luat puțin timp să-mi dau seama că, deși Vechiul Testament este scris în ebraică și aramaică, Biserica Ortodoxă folosește Septuaginta pentru traducerea în limba română.

Septuaginta este o traducere a scripturilor evreiești în greacă, iar faptul că ea este folosită ca bază de traducere a Vechiului Testament este de o importanță covârșitoare și îți voi explica de ce.

Istorisirea alcătuirii Septuagintei este învăluită în același aer de mister și supranatural care stă la baza tuturor sistemelor religioase lumești. În jurul acestei traduceri, cărturarii Biserii Ortodoxe au țesut o poveste mistică, pornind de la întrunirea unui grup de 72 de evrei la Alexandria pentru a traduce Pentateuhul (primele cinci cărți din Vechiul Testament sau legea). Aceștia au fost izolați unii de alții, traducând fiecare separat de ceilalți, iar la încheierea lucrării aveau toți, într-un mod miraculos, aceeași traducere.

Această istorisire este utilizată pentru a conferi greutate unei colecții de manuscrise corupte, având ca punct de plecare scrisoarea lui Aristeas, care nu conține astfel de detalii pompoase și face referire doar la traducerea Pentateuhului. Cum este caracteristic oricărui cult, scrisoarea este temelia necesară pe care să se construiască ceea ce Pavel numea fabule băbești (1 Timotei 4:7Dar refuză fabulaţiile profane şi băbeşti şi deprinde-te în evlavie.). Și eu am crezut la un moment dat în această minciună, ca oricare alt credul care se încrede în om, nu în Dumnezeu.

Citez de pe siteul crestinortodox.ro, având prezumția că cei de acolo știu despre ce vorbesc și au studiat temeinic fabulele ortodoxe:

Intre canonul ortodox al cartilor Vechiului Testament si canonul latin exista mai multe diferente. Biserica Ortodoxa urmeaza canonului din Septuaginta. Romano-catolicii si protestantii au inclinat mai mult spre varianta Textului Masoretic, inferior insa celui din Septuaginta. Exista multe diferente intre Septuaginta (greaca) si Textul Masoretic (ebraica).

(Sursa: Creștin Ortodox)

Știi cum e cu expresia „fiecare cioară își laudă puiul“. Acum ce puteau să spună, că folosesc un text inferior și corupt, care generează multiple contradicții și face pe oameni să se îndoiască de veridicitatea scripturilor și că sunt responsabili pentru distrugerea credinței multora? Deci este normal să existe contradicții atunci când te duci în Egipt după cuvântul Domnului, când el i-a poruncit Israelului ca nici măcar caii să nu și-i ia de-acolo (Deuteronom 17:16Numai să nu aibă mulţi cai şi să nu facă pe popor să se întoarcă în Egipt, pentru a-şi înmulţi caii, văzând că DOMNUL v-a spus: Să nu vă mai întoarceţi pe acea cale.).

Și mai este un lucru pe care îl voi menționa doar în trecere, dar care vreau să-ți rămână în minte: Biserica Ortodoxă traduce Noul Testament după alte manuscrise corupte, care au generat la rândul lor alte contradicții și probleme majore de doctrină și exegeză biblică. Îți promit că te voi lămuri despre aceste lucruri cu altă ocazie, în care voi detalia exhaustiv cum cărturarii și fariseii continuă și în zilele noastre în încercarea lor de a-l omorî pe Cristos, Cuvântul Domnului, doar că Dumnezeu a promis despre cuvintele sale următorul lucru:

Tu le vei ţine, DOAMNE, tu le vei păstra din această generaţie pentru totdeauna. (Psalmul 12:7)

Taina euharistiei

Eram deja preot de mulți ani și mă aflam în America la niște studii. Într-o bibliotecă uriașă din New York, căutam în special bibliografie privind perioada de început a creștinismului. Abia atunci am aflat, după atâția ani de teologie ortodoxă, că Hristos nu a instituit nici măcar euharistia, adică ritualul împărtășirii sau al frângerii pâinii. Era pur și simplu o practică uzuală în iudaismul vremii pe care Iisus o săvârșea la fel ca alți iudei. Eram preot de atâția ani, făcusem mult mai multă teologie ortodoxă, dar habar n-aveam.

(Sursa: între minutul 05:54 și 06:47)

Acesta este punctul culminant al realizării sale în ceea ce privește ereziile Bisericii Ortodoxe: taina euharistiei sau împărtășania. Într-adevăr, Cristos nu a instituit așa ceva, cum de altfel a abolit și preoțimea leviticală (Evrei 7:12Căci, fiind schimbată preoţia, se face din necesitate şi o schimbare a legii.), el însuși fiind singurul preot al Domnului pentru totdeauna (Evrei 7:24Dar acesta, fiindcă rămâne pentru totdeauna, are o preoţie neschimbătoare.), doar că Satan a instaurat preoțimea lui falsă prin acest sistem de înrobire cu taine, iar pentru că oamenii sunt îndoctrinați de mici în el și nu citesc, darămite să mai și înțeleagă, Biblia, iată-ne ajunși după două mii de ani aici, cu falși preoți fără credință, amăgiți și ignoranți, lacomi și înșelători, părtași unui sistem diavolesc cu rădăcini adânci în toată structura socială a țării.

Și aici vina ne aparține tuturor, dragul meu cititor, mie, pentru că n-am ascultat chemarea Domnului până târziu în viață, și ție inclusiv, dacă în continuare te vei duce să îți botezi copilul în Biserica Ortodoxă, te vei spovedi și împărtăși, vei face cununii, înmormântări, pomeni, vei da bani la liturghii, etc. Trebuie să înțelegi că nu vei face altceva decât să hrănești un cancer nemilos care într-un final, după ce ți-a blestemat toată viața ta pe pământ, îți va târî și sufletul în iad.

Relația pe care cineva o are cu Biserica Ortodoxă va rezulta întotdeauna într-o situație de tip câștig-pierdere: ea îți va câștiga viața și sufletul tău, în timp ce tu le vei pierde pe ambele. Biserica Ortodoxă face parte dintr-un sistem religios grotesc care distruge vieți și suflete omenești, bazat pe superstiții și frică de om, și este complet irațional. Acest sistem este dincolo de a fi reformat, ci trebuie ars din temelii și aruncat în străfundurile iadului.

Concluzie

Voi încheia printr-o clarificare, căci nu vreau să fiu înțeles greșit: sunt complet împotriva Bisericii Ortodoxe și în același timp nu susțin punctul de vedere al domnului Aion în ceea ce privește Biblia, care nu a fost scrisă de către Biserica unită la vremea aceea. Date fiind cele menționate mai sus, consider că el nu este în măsură să conteste cu candoare veridicitatea Bibliei, având în vedere că după atâția ani de teologie și studiu, nu cunoaște nici măcar doctrina fundamentală a acesteia: mântuirea prin credință, fără tainele bisericești sau orice altă faptă omenească.

Ceea ce el și restul ateilor nu vor să ia în considerare este reversul argumentului postulat de către ei: dacă Biblia este inspirată de Dumnezeu, cuvintele sale sunt păstrate de el după cum a promis și, în loc să fie o reflexie a evoluției mentalului uman, a determinat schimbarea mentalului uman pentru a reflecta revelația divină progresivă care se găsește pe parcursul ei, fiind interpretată fără credință și Duhul Sfânt ca fiind contradictorie? Venirea lui Cristos a răvășit păgânismul și Imperiul Roman, adică structurile de putere de la acea vreme, deci preoții și politicienii, după cum este scris:

Şi, negăsindu-i, au târât pe Iason şi pe unii fraţi la magistraţii cetăţii, strigând: Aceştia care au răscolit lumea au venit şi aici; pe ei Iason i-a primit; şi toţi aceştia lucrează împotriva hotărârilor Cezarului, spunând că este un alt împărat, Isus. Şi au tulburat mulţimea şi magistraţii cetăţii, când au auzit acestea. (Fapte 17:6-8)

Din fericire, domnul Aion și-a pierdut credința în Biserica Ortodoxă și în zeul fals pe care îl slujea, crezând că acesta era Dumnezeul adevărat, după cum și eu am crezut mulți ani la rând. Din păcate, a dat o amăgire, anume mântuirea prin tainele bisericești, pe alta, pe care o voi numi soterotehnie: mântuirea (soteria) prin tehnologie (tekhnologia), fiind de altfel evanghelia ateilor. Voi reveni asupra acestui concept cu altă ocazie.

Totodată mă bucur că nu a mai continuat să fie preot, forțându-se să facă ceva în care nu credea de dragul statutului social și al banilor, căci acest lucru ar fi fost detestabil. Pe de altă parte, mărturia lui nu face decât să adauge greutate cuvintelor Domnului:

Isus a răspuns şi le-a zis: Vă rătăciţi, necunoscând nici scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. (Matei 22:29)

Înapoi Înainte