Dacă ești o persoană mai puțin tehnică și ai reușit să treci prin toți pașii configurării aplicației Aggregator cu succes, reușind astfel să te conectezi la fluxul meu, îmi doresc să te felicit și să te încurajez pe drumul descoperirii tehnologiei. Dacă ceva ți se pare greu, te frustrează și nu înțelegi, nu renunța. Eu sunt adeptul teoriei prostiei dobândite, însemnând că omul, cu excepția unor condiții neurologice predeterminate, devine prost și rămâne așa din propria-i voință. Faptul că nu înțelegi, dar îți dorești, este tot ceea ce îți trebuie pentru a obține cunoaștere, indiferent de domeniul de activitate.

Haide acum să ne uităm peste sistemul de notificări al aplicației Aggregator și să mai înțelegem câte ceva din modul de funcționare al telefoanelor, în general, și al aplicației, în particular.

Glosar de termeni

  • Alunecă: reprezintă un gest prin care ții degetul poziționat pe ecran și îl tragi într-o direcție anume, dependentă de sistemul de operare sau aplicație, ca și cum ai vrea să dai o particulă de praf la o parte. Din momentul în care începi să aluneci degetul pe ecran, interacțiunea ar trebui să fie confirmată printr-un mecanism de feedback (linii, simboluri, schimbări de interfață) din care să poți deduce finalitatea gestului.
  • Fundal: termen folosit pentru a indica faptul că o aplicație este în continuare deschisă, deși nu este afișată în prim plan sau folosită la momentul respectiv. Aceasta ocupă în continuare memoria RAM a telefonului și poate solicita procesorului rularea unor instrucțiuni, doar că nu o va face la aceeași intensitate ca atunci când este folosită de către utilizator.

Câteva observații

Din testele pe care le-am efectuat, căci și eu la rându-mi mai am multe de-nvățat, mi-am dat seama că există o diferență destul de mare între telefonul meu și cel al soției. Al meu este produs de o firmă chinezească numită LeEco, în timp ce al ei este un Samsung. O să-ți spun pe scurt ce am făcut și observat.

Comportamentul aplicației WhatsApp

Am folosit aplicația WhatsApp pentru a vedea cum se comportă telefoanele atunci când primesc un mesaj. Cu datele mobile oprite, am dat restart la telefonul meu chinezesc. După ce a pornit, am dat drumul la datele mobile și, fără să deschid aplicația WhatsApp, am trimis un mesaj prin intermediul ei de pe telefonul soției și am urmărit pe al meu o eventuală înștiințare despre mesajul nou primit... nimic.

Am făcut același lucru cu telefonul soției: restart cu datele mobile oprite, după am pornit datele mobile și am folosit telefonul meu ca să-i dau un mesaj prin WhatsApp. Mi s-a părut ciudat că mesajul este cumva preluat și afișat sub formă de notificare în telefon, deși aplicația nu rula în fundal. Astfel mi-am dat seama că există comportamente diferite în funcție de telefon (sau de sistemul de operare) și că trebuie să schimb puțin abordarea acestei prezentări.


Voiam inițial să-ți spun că este suficient să pornești datele mobile și aplicația Aggregator va prelua singură fluxul websiteului, afișându-ți notificările în momentul în care apare ceva nou, doar că aparent nu funcționează așa. Aplicația trebuie să stea deschisă în fundal, actualizându-se automat la un anumit interval (fiind setat la o oră în ultima versiune) sau printr-o solicitare manuală din partea ta. Vom vedea mai jos cum poți face acest lucru, momentan îndreptându-ne atenția spre diferitele moduri de afișare ale notificărilor.

Moduri de afișare ale notificărilor

Felul în care notificările sunt afișate variază în funcție de modelul telefonului, sistemul de operare și permisiunile acordate aplicației Aggregator. În cele ce urmează îți voi arăta felurile în care sunt afișate notificările pe telefonul meu, începând cu modul blocat al ecranului (lock screen).

Notificari Aggregator 1 Modul blocat al ecranului

La pornirea ecranului în modul blocat, notificarea va fi afișată în partea de jos a acestuia, împreună cu numărul de intrări din listă și ora la care s-a actualizat fluxul. Dacă apăs de două ori pe notificare, se va deschide aplicația în interfața principală.

Notificari Aggregator 2 Modul activ al ecranului

Dacă ecranul este deblocat (în modul activ) și fluxul se actualizează, notificarea va coborâ din partea superioară a ecranului pentru a mă înștiința de prezența unei noi intrări în listă. Pot deschide aplicația în interfața principală dacă apăs pe notificare.

Notificari Aggregator 3 Alte moduri de afișare

Alte două metode prin care sunt înștiințat de conținutul nou adăugat sunt simbolul trei puncte într-un cerc din colțul din stânga sus a ecranului și cifra care apare peste pictograma aplicației în colțul din dreapta sus a acesteia. Dacă în cazul pictogramei este suficient să apăs pe ea pentru a deschide interfața principală a aplicației, simbolul trei puncte necesită o interacțiune diferită pentru a-mi permite accesul la lista de notificări.

Notificari Aggregator 4 Lista de notificări

Pentru a accesa lista de notificări, trebuie să plasez degetul în marginea superioară a ecranului și să alunec în jos, gest similar cu a trage de un oblon peste ecranul principal. Pentru că telefonul meu are sistemul de operare Android configurat diferit, oblonul semitransparent conține doar notificările. La modele ca cele de la Samsung, vei găsi și setări ca date mobile, Bluetooth și locație.

Dacă apăs pe notificare, se va deschide interfața principală a aplicației.

Tot la modul de afișare trebuie să menționez și dioda LED din colțul din stânga sus al telefonului, care licăre o nuanță verde atunci când primesc notificări. Cam acestea ar fi modalitățile prin care sunt afișate notificările în cazul telefonului meu și sunt foarte sigur că vei găsi funcționalități similare sau chiar identice pe oricare dintre modelele care rulează sisteme de operare Android.

Acum să ne uităm puțin peste felul în care putem controla activitatea notificărilor în funcție de preferințele personale.

Configurarea notificărilor

Notificari Aggregator 5 Gestionarea notificărilor

Pentru a accesa interfața de configurare a notificărilor, trebuie să trag oblonul semitransparent și să apăs pe butonul Notification management (Gestionarea notificărilor) situat în partea de jos a ecranului, lucru care mă va duce la interfața din imaginea următoare.

NOTĂ! Interfața de configurare a notificărilor poate fi accesată și intrând în setările telefonului (simbolul în formă de rotiță) și căutând în listă ramura pentru notificări.

Notificari Aggregator 6 Interfața de gestionare

  • Important notice (Înștiințare importantă): va activa sau dezactiva toate modurile de afișare din ecranul de personalizare, despre care vom discuta puțin mai jos.
  • Customize (Personalizare): va deschide un ecran cu un set de opțiuni prin care pot controla modurile de afișare pe care ți le-am prezentat până acum.

Butonul colorat albastru din dreptul numelui oprește complet notificările pentru aplicație.

Notificari Aggregator 7 Opțiuni de notificare

  • Priority notifications (Notificări prioritizate): nu face scopul acestei prezentări, așa că nu te preocupa cu această opțiune.
  • Icon tag (Etichetă pictogramă): afișează cifra peste pictogramă.
  • Display banner notification (Afișează notificare în chenar): face ca notificarea să apară în partea de sus a ecranului la momentul primirii acesteia; funcționează doar dacă ecranul telefonului este în modul activ.
  • Display notifications on locked screen (Afișează notificări pe ecranul blocat): se înțelege de la sine ce face.

Secțiunea Preview (Previzualizare) de sub butoane mă ajută să observ în timp real felul în care modificările aduse modurilor de afișare se reflectă asupra vizualizării notificărilor. Pe telefonul soției am văzut că lipsește această funcționalitate.

Într-un final, hai să-ți arăt și cum poți declanșa o actualizare manuală a fluxului.

Actualizarea manuală

Ai două variante prin care poți cere o actualizare a fluxului pentru websiteul meu: buton sau gest.

Notificari Aggregator 8 Solicitare actualizare flux

Poți apăsa butonul cu săgețile curbate de pe bara albastră din partea superioară a ecranului sau, mai interesant din punctul meu de vedere și mai practic, aluneci degetul către partea inferioară a ecranului, gest confirmat prin simbolul care coboară odată cu mișcarea degetului tău, și îl ridici în momentul în care simbolul nu mai coboară, astfel fiind declanșată solicitarea de actualizare.

Personal aș alege această metodă de actualizare manuală, fiind un comportament pe care îl practic cu toate aplicațiile mele: când vreau să văd dacă am primit un mail, pornesc datele mobile, intru în aplicația de e-mail, o actualizez, citesc ce am de citit și după închid atât aplicația, cât și datele mobile. În felul acesta economisesc baterie, reduc expunerea la tot felul de metode de data mining și am mintea concentrată la ce trebuie.

Cu această ocazie vreau să-ți mai spun ceva: cu cât ții mai mult tot felul de bălării ca Facebook și WhatsApp deschise, cu atât vei fi mai distras pe parcursul zilei de tot felul de notificări, ceea ce duce într-un final la o minte fracturată și o incoerență în rațiune. Dacă websiteul meu ar fi fost o dejecție mass media cu scop de dezinformare, te-aș fi bombardat încontinuu cu cât mai multe știri inapte și inutile, doar pentru a nu te lăsa să gândești și a-ți da senzația că dacă mi-ai tăia fluxul, te-ai izola în pădurea minții tale unde ai putea da peste tot felul de lighioane.

Ne vom opri aici pentru moment, urmând ca în partea a treia a explicațiilor să îți prezint câteva funcții mai avansate ale aplicației.

Înapoi Înainte