Ca să înțelegi cât mai bine motivul pentru care Domnul atribuie cetății Ierusalimului caracteristicile unei femei, sunt nevoit să-ți explic pe scurt o parte puțin înțeleasă a Bibliei din a cărei interpretări precare, multe erezii au luat născare.

Isus Cristos vorbea în pilde ca să facă pe deșteptul și să nu înțeleagă nimeni nimic, nu? Domnul Cristos folosea de multe ori în predicile sale analogii prin care reinterpreta înțelepciunea cerească sub o formă digerabilă carnalității noastre, doar că este necesară credința pentru a înțelege pe deplin adevăratul mesaj din spatele cuvintelor sale.

Îmi doresc să-ți clarific ce vreau să spun în acest caz prin credință: să crezi că ceea ce el dorește să-ți arate nu se referă la pâine, apă, bijuterii, munca câmpului și alte lucruri lumești, ci la felul în care este construită lumea spirituală și modul în care se oglindește ea în cea mundană. Dă-mi voie să-ți ofer cel mai pertinent exemplu care îmi vine în minte cu referire la codificarea înțelepciunii prin analogii:

Şi când discipolii lui au ajuns de cealaltă parte, uitaseră să ia pâini. Atunci Isus le-a spus: Fiţi atenţi şi păziţi-vă de dospeala fariseilor şi a saducheilor. Și discutau între ei, spunând: A spus aşa pentru că nu am luat pâini. Iar Isus înţelegând le-a spus: Puţin credincioşilor, de ce discutaţi între voi că nu aţi luat pâini? Încă nu înţelegeţi, nici nu vă amintiţi cele cinci pâini ale celor cinci mii şi câte coşuri aţi luat? Nici de cele şapte pâini ale celor patru mii şi câte coşuri aţi luat? Cum nu înţelegeţi că nu despre pâini vă vorbeam, ci ca să vă păziţi de dospeala fariseilor şi a saducheilor? Atunci au înţeles că nu le-a poruncit să se păzească de dospeala pâinii, ci de doctrina fariseilor şi a saducheilor. (Matei 16:5-12)

Aproape de fiecare dată când citesc argumentarea apostolilor, mă bufnește râsul, pentru că în ea este descoperită profunda limitare a minții umane. Deși asistaseră la miracolele hrănirii a mii de oameni din câteva pâini și pești (Matei 14:15-21, Matei 15:32-38), ei erau preocupați de burțile lor în continuare.

Din câte poți vedea, credința este cea care decompilează mesajul în forma sa adevărată și pe această cale îți mai fac încă o recomandare să te obișnuiești cu aitiita, după cum îți spuneam și în setul de instrucțiuni pentru RSS, căci voi folosi de multe ori analogii cu calculatoarele. Poate încă nu înțelegi ce treabă are una cu alta, dar asemănările sunt incredibile și ți le voi explica la un moment dat.

Credința este singurul mod prin care vei vedea ce se află în spatele lumii acesteia și de ce toate lucrurile merg astfel. Dacă te vei uita la bara de adrese a navigatorului tău, vei vedea adresa websiteului meu în clar: adevarulvavafaceliberi.ro. Acest lucru se întâmplă pentru că există un server de DNS (domain name server, server pentru nume de domenii) care reinterpretează IP-ul (adresa serverului pe care este găzduit siteul meu) în formă umană. Fără acel mecanism de interpretare din serverul DNS, ca să accesezi siteul, trebuia să tastezi un șirag de numere fără sens pentru mintea noastră.

Dacă în creierul tău nu exista un mecanism de interpretare a luminii intrate prin pupilele tale și afișată pe retine sub formă de imagini, acum vedeai invers și dublu. Cam așa văd majoritatea oamenilor lumea în care trăiesc: pe dos și în ceață. Te mai miri de ce există atâta confuzie în jur?

În același fel, Domnul își dorește să-ți arate acea înțelepciune profundă care există în el, codând lumea în forma sa actuală, ca după să folosească analogii lumești pentru a-ți arăta adevăruri spirituale, care nu pot fi înțelese, dar mai ales acceptate, dacă nu există credință. Credința este, să-i spunem așa, mecanismul prin care cuvintele Domnului sunt interpretate la adevăratul lor înțeles.

Prin credinţă înţelegem (...) (Evrei 11:3)

„Eu am făcut totul. Vrei să înțelegi de ce?“, ar putea spune Domnul.

Înapoi Înainte