Astăzi o să fac o paranteză de la subiectele uzuale pe care ți le prezint pentru a-ți aduce la cunoștință cea mai eficientă metodă pe care am găsit-o până acum prin care poți afla destul de repede, chiar imediat în unele cazuri, când public ceva pe site.

RSS: Romanian Security Service

Glumesc. RSS înseamnă Rich Site Summary (Sumar Bogat al Siteului) și este un standard folosit la înștiințarea celor interesați de conținutul unui website despre noi materiale publicate.

În cazul în care ai un telefon cu facultate, vei vedea cât de ușor este să-ți configurezi acest serviciu pe el pentru a primi notificări atunci când public materiale noi. Pentru acest lucru, trebuie să descarci aplicația Aggregator, fie de pe Google Play sau, dacă detești compania Google, cum este cazul meu, poți descărca pachetul aplicației (fișierul cu terminația .apk) de pe siteuri ca APKPure (ai grijă să descarci aplicația Aggregator folosind butonul pe care scrie Download APK (x.x MB), nu aplicația siteului APKPure).

Indiferent de unde o descarci, după ce instalezi aplicația, deschide-o și citește explicațiile de mai jos (vezi să ai activă și conexiunea la internet pe mobil) pentru configurarea ei.

Glosar de termeni

Înainte de a începe să parcurgem pașii necesari configurării aplicației, îmi doresc să clarific anumiți termeni pe care îi voi folosi, pentru a înlătura orice confuzie și a înlesni procesul de învățare.

  • Apasă: pentru că la telefoanele mobile nu există conceptul de mouse, navigarea se face prin apăsarea cu degetul în zonele active sau prin diferite alte gesturi. Când spun apasă, vei apăsa cu degetul în zona marcată cu roșu. Zonele de interacțiune pot fi butoane evidențiate prin simboluri sau text.
  • Du-te înapoi: multe telefoane dispun de funcționalitatea de întoarcere la zona precedentă prin apăsarea unuia dintre butoanele lor. În cazul telefonului meu, butonul de întoarcere este cel din dreapta. Aplicația de față are și o săgeată în colțul din stânga sus care face același lucru. Când spun du-te înapoi, poți folosi oricare metodă ți-e mai la-ndemână.
  • Implicit: în aitiită, cuvântul capătă o altă însemnătate decât cea din limbajul uzual. Se folosește pentru a indica starea de fel a unei aplicații (sau a unui sistem de operare per total) la momentul primei instalări pe un dispozitiv; altfel spus, setări de fabrică. În cazul aplicației de față, implicit interfața principală va fi goală.
  • Aitiită: vine de la acronimul IT + sufixul ită și voi folosi termenul pentru a face referire la argoul specific industriei IT, cu care îți recomand să te familiarizezi, altfel vei avea probleme în comunicarea de zi cu zi într-un mediu tehnologizat.
  • Reîmprospătare: termen care indică o acțiune de actualizare a datelor pentru a reflecta realitatea, declanșată ca urmare a unei schimbări adusă acestora. O paralelă din viața de zi cu zi o reprezintă reînoirea buletinului pentru a reflecta schimbările de fizionomie ale individului survenite pe parcursul anilor.

Pe lângă mântuirea sufletului tău, îmi doresc ca prin acest website să îți ofer și o educație despre lucrurile care se regăsesc în lumea înconjurătoare, în primul rând pentru că mi-ești drag și nu vreau să fii un nătâng, și în al doilea rând pentru că îmi doresc o bază de cititori bine informați și capabili să gândească, nu niște pseudointelectuali semidocți care să repete ca papagalii ce spun eu. Suficient că școlile scot astfel de analfabeți funcționali în societate; eu vreau să te învăț să gândești, așa cum Domnul mă învață la rându-i pe mine. Așa că hai să învățăm împreună.

Acestea fiind spuse, să începem.


NOTĂ! Am observat că în ultima versiune a aplicației Aggregator, dezvoltatorul a adăugat un flux cu noutăți despre aceasta, lucru care a cauzat o neconcordanță între imaginile de mai jos și ce o să vezi tu pe telefon. Nu te pierde, urmează pașii și totul va funcționa. Îți voi prezenta și funcționalități avansate, printre care și felul în care poți șterge acel flux suplimentar, pe măsură ce voi dezvolta explicațiile în mai multe părți.


Configurarea aplicației Aggregator pas cu pas

Instrucțiuni aplicație Aggregator 1 Interfața principală

Aceasta este interfața pe care o vei găsi la deschiderea pentru prima oară a aplicației. În partea de sus vei găsi zona de meniuri și opțiuni. Ne vom îndrepta atenția către simbolul trei linii paralele, care se numește meniu hamburger și cred că este evident de ce poartă acest nume. Simbolul este folosit de aproape toate aplicațiile și siteurile optimizate pentru mobil (mai puțin al meu, momentan) pentru a semnala existența unui meniu care poate fi apelat prin apăsarea pe el.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 2 Meniu hamburger

Fiind vorba despre o aplicație destul de simplă, meniul nu conține foarte multe butoane sau zone de interacțiune, autorul rezumându-se la strictul necesar: o opțiune de selectare a tuturor fluxurilor (All entries, Toate intrările) un buton pentru adăugarea unui flux de informații și unul pentru setări (rotița din dreapta). Să ne concentrăm momentan pe adăugarea unui flux, așa că apasă pe butonul +.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 3 Căutare flux

Introdu numele websiteului în câmpul URL, neapărat și cu terminația .ro, și apasă pe lupă sau pe butonul Enter de la tastatură pentru a porni procesul de căutare.

Ca o completare: URL (Uniform Resource Locator, Descriptor Uniform de Resurse) este un acronim folosit în aitiită care face referire la adresa unei pagini web.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 4 Flux găsit

Aplicația îți va afișa adresa completă către fișierul de care are nevoie atunci când procesul de căutare s-a finalizat cu succes. Poți apăsa oriunde în zona marcată pentru a te abona la fluxul meu.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 5 Flux adăugat

După ce te-ai abonat la flux, acesta îți va apărea în cadrul meniului hamburger pe care l-ai deschis mai devreme. În dreptul numelui siteului ai afișate și totalul intrărilor necitite. Fiindcă de-abia ai adăugat fluxul, numărul va reprezenta totalul intrărilor disponibile. Du-te înapoi în interfața principală a aplicației (poți apăsa și pe numele siteului pentru acest lucru).

Instrucțiuni aplicație Aggregator 6 Intrări în ordine descrescătoare

Când adaugi prima dată fluxul, intrările vor fi ordonate descrescător după dată. Nu știu de ce poetul a gândit-o așa, deoarece mie mi se pare mai logic să le ordonezi de la cea mai recentă la cea mai veche; și denumirea o găsesc puțin confuză, deoarece eu înțeleg prin descrescător de la cel mai recent la cel mai vechi. Pentru a inversa ordinea și a avea cea mai nouă intrare prima, apasă pe butonul care are ca simbol trei puncte (nu știu dacă are vreun nume special, poate or reprezenta condimentele din hamburger).

Instrucțiuni aplicație Aggregator 7 Ramura Sortare

Apasă pe ramura Sort (Sortare) pentru a accesa cele două opțiuni de sortare disponibile. Săgeata din dreapta textului îți indică faptul că ai de-a face cu o ramură principală (părinte) care are subordonată o ramură secundară (copil).

În aitiită, termenii de părinte și copil sunt utilizați pentru a indica raporturi dintre diferite elemente (în cazul de față ramuri ale meniului), unde copilul este în raport de subordonare părintelui, adică urmează după el în ierarhia logică a aplicației.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 8 Opțiuni de sortare

Pentru sortarea în ordine crescătoare, apasă pe textul by date, ascending (după dată, ascendent).

Instrucțiuni aplicație Aggregator 9 Intrări în ordine crescătoare

Astfel vei avea posibilitatea să vezi cele mai noi înștiințări despre site în capul listei de intrări, fără să trebuiască să te duci tocmai la sfârșitul ei de fiecare dată. Haide acum să și accesăm o intrare să vedem despre ce este vorba: apasă pe prima din listă.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 10 Conținutul unei intrări

În momentul în care vei parcurge aceste explicații, prima ta intrare din listă va fi legătura către această parte a siteului. La momentul scrierii, pentru mine cea mai recentă era cea cu Ierusalimul, femeie aleasă. După ce ai citit sumarul și vrei să continui parcurgerea în întregime a materialului, apasă pe titlul colorat în albastru și aplicația va trimite legătura către website în navigatorul tău implicit.

Eu mi-am instalat navigatorul Firefox și l-am setat ca implicit, așa că în momentul în care apăs pe titlu, îmi apare în partea de jos a ecranului Tab saved in Firefox (Filă salvată în Firefox), împreună cu opțiunea Open Now (Deschide acum). Zona colorată în roșu este activă și dacă vei apăsa pe ea, navigatorul Firefox va trece în prim plan pe ecranul telefonului tău și pagina web va fi încărcată.

NOTĂ! Data afișată nu este cea la care a fost publicat materialul pe website, ci data la care ai descărcat tu intrarea respectivă prin intermediul aplicației (ți-o setează pe cea a sistemului).

Apasă acum pe condimente (cele trei puncte) ca să-ți mai arăt un lucru interesant.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 11 Împarte cu alții

Poți trimite și altor persoane legătura către materialul din intrare dacă apeși pe Share (Împarte). În funcție de telefon și aplicațiile instalate pe el, poți avea o multitudine de metode la dispoziție, cum ar fi e-mail, SMS sau WhatsApp.

Dacă crezi că ceea ce public este important, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să le dai și altora legăturile către materialele de pe site, aducând astfel și o puternică mărturie slujirii mele pentru regatul cerului.

Am terminat aici, așa că du-te înapoi la interfața principală.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 12 Intrare citită

Intrarea este acum marcată ca citită prin colorarea ei cu gri. Dacă vrei să marchezi toate intrările ca citite (în caz că ți-ai reinstalat aplicația sau ai readăugat fluxul și deja cunoști toate intrările), folosește butonul din dreapta jos. Vei vedea cum toate intrările sunt colorate cu gri și, dacă vei reporni aplicația, vei observa că acestea au dispărut din listă. Acest lucru se întâmplă deoarece autorul nu face reîmprospătarea listei de intrări în momentul în care ele sunt marcate ca citite, dar la încărcarea ulterioară a interfeței, intrările vor dispărea pentru că opțiunea care-ți permite să le ai afișate și pe cele marcate ca citite nu este activă implicit.

Pentru a activa această opțiune, apasă iar pe condimente.

Instrucțiuni aplicație Aggregator 13 Opțiunea de afișare a intrărilor citite

Bifează prima opțiune și vei avea afișate în listă și intrările marcate ca citite.


Aici se încheie configurarea de bază a aplicației Aggregator pentru a prelua fluxul de informații care aparține websiteului meu. Sper că am fost destul de clar în explicații. Dacă ai vreo întrebare sau completare, nu ezita să mă contactezi.

În continuare vom vedea cum se comportă aplicația atunci când eu actualizez fișierul responsabil cu transmiterea înștiințărilor și cum poți tu să-ți dai seama când public ceva nou pe site.

Înapoi Înainte