(...) Spune-ne, când vor fi acestea? Şi care va fi semnul venirii tale şi al sfârşitului lumii? (Matei 24:3)

Acest verset definește tema capitolului 24 din Matei: întoarcerea Domnului Isus pe pământ și sfârșitul lumii. Această expresie a sfârșitului lumii a fost abuzată de nenumărați negustori ai senzaționalului încât și-a pierdut orice fel de greutate în conștiința colectivă a societății moderne. Cei mai mulți probabil își imaginează sfârșitul lumii sub formă de războaie, cataclisme naturale, pandemii și multe, multe explozii, asemeni clișeelor din filmele hollywoodiene.

Dragul meu cititor, îmi doresc să se frângă această asociere din mintea ta, deoarece este cumplit de dăunătoare aflării adevărului. Complexitatea evenimentelor care înglobează ceea ce este numit în Biblie ca fiind sfârșitul lumii este copleșitoare, ceva care nu poate fi cuprins cu mintea, pentru că vei vedea că la un moment dat mintea nu va mai putea duce ceea ce urmează să citești în aceste două capitole despre profeții.

Nu vă lăsați amăgiți

(...) Luaţi seama să nu vă înşele cineva. Fiindcă mulţi vor veni în numele meu, spunând: Eu sunt Cristos; şi pe mulţi îi vor înşela. (Matei 24:4-5)

Acesta este primul lucru pe care Cristos îl spune în legătură cu vremurile din urmă: băgați de seamă să nu fiți înșela-ți! Este evident în acest moment pentru oricine dorește să vadă acest lucru că, începând cu mâncarea și terminând cu politica, marea majoritate a lucrurilor din spectrul social sunt o înșelătorie. Suntem mințiți pe toate planurile și amăgiți cu bogății, faimă, o formă fizică de invidiat, împlinire spirituală, prosperitate, pace, cunoaștere, putere, etc. Dar la acest capitol nu este nimic nou. Din timpuri străvechi, omul s-a îmbătat cu iluzie și s-a hrănit cu vise. Doar că, în aceste vremuri de pe urmă, nebunia omului va căpăta o cu totul altă proporție. Vor veni mulți care vor spune că nu sunt doar niște zei ai elementelor și naturii sau trimiși ai lui Dumnezeu pe pământ. Nu, ei vor spune că sunt însuși Cristos, creatorul cerului și al pământului.

Și mulţi profeţi falşi se vor ridica şi vor înşela pe mulţi. (Matei 24:11)

Împreună cu Cristoșii falși, o pleiadă de visători, divinatori, prezicători și așa-ziși profeți vor veni cu tot felul de profeții prin care vor seduce oamenii, iar oamenii se vor amăgi cu gândul că acești falși profeți sunt la un nivel spiritual superior și au o conexiune specială cu lumea nevăzută și cu Dumnezeu. Nu trebuie decât să te uiți la culte ca Martorii lui Iehova, Adventism de Ziua a Șaptea sau Penticostalism pentru a fi confruntat cu numeroasele profeții care nu s-au împlinit ale profeților lor falși și cu masele de amăgiți care cred în continuare în minciunile acestor culte.

Atunci dacă cineva vă va spune: Iată, aici este Cristos, sau acolo; să nu credeţi. Fiindcă se vor ridica Cristoşi falşi şi profeţi falşi şi vor arăta semne mari şi minuni, încât să înşele, dacă ar fi posibil, chiar pe cei aleşi. (Matei 24:23-24)

Odată cu sosirea acestora în teatrul de război spiritual, vor fi deschise porțile unei înșelătorii la o scară cum nu s-a mai văzut până acum. Poate te întrebi unde se petrec toate acestea, pentru că dacă se întâmplau așa minuni mari, ar fi trebuit să auzi de ele. Mai mult ca sigur ai auzit, doar că nu le-ai băgat în seamă... nu încă. Sunt din ce în ce mai mulți însă care le iau în seamă și nu trebuie să te uiți prea departe pentru a vedea acest lucru.

În propria ogradă, în țara noastră, a izbucnit recent fenomenul Arsenie Boca, care a cauzat ca puhoaie de oameni să viziteze mormântul acestuia mai ceva ca într-un pelerinaj la Mormântul Sfânt. De asemenea, uită-te la mulțimea de oameni care se calcă în picioare pentru a pupa și atinge, cu mâna sau cu felurite obiecte, o raclă cu niște moaște. De ce crezi că îndură atâtea pentru acest lucru? Pentru că au auzit că i-a mers foarte bine lui cutărică sau că a fost vindecat de nu știu ce boală după ce a pupat racla și l-a binecuvântat sfântul; sau, după cum am auzit personal, că și-a pus piciorul rupt în spatele raclei sfântului și i s-a desumflat și i-a trecut durerea. Femeie în vârstă, cu piciorul rupt, umflat, vânăt, în dureri, la coadă la moaște! Tu până unde ai merge cu un picior rupt, umflat și vânăt, care pe deasupra te mai și doare de te iau toate transpirațiile? Realizezi câtuși de puțin determinarea și credința acestor oameni în aceste minuni?

Să continuăm și să ne uităm puțin și în ograda vecinilor catolici: aparițiile mariane (Luca 21:11(...) şi din cer vor fi arătări înspăimântătoare şi semne mari.), statuile care plâng cu sânge, mir și alte uleiuri, viziunile pe care le au foarte mulți la adunări religioase în locuri considerate sfinte, vindecările miraculoase fiind la modă și aici.

Dar, cei care sunt la un cu totul alt nivel și cu câteva clase peste cei deja menționați, sunt de departe penticostalii și carismaticii. Nebunia acestora poate fi văzută pe internet foarte ușor, unde oameni în toată firea cad pe jos „răpuși în Duh“, tremură din toate încheieturile, izbucnesc într-un râs isteric, vorbesc „în limbi“ (xenoglosie), etc. Ba mai mult, în sânul acestora există o mișcare umplută până la refuz de nelegiuirea spiritului anticrist, în care oamenii au început să se considere Cristoși la propriu, încarnări ale lui Cristos pe pământ. Pe lângă acestea, ca și în cazul celorlalți, adepții acestui cult și mișcări caută cu tot dinadinsul minuni și profeții, considerându-le ca fiind dovada prezenței Duhului Sfânt în viața omului.

Sunt două concluzii scurte pe care vreau să le trag la acest subcapitol:

  1. Să nu încurcăm borcanele. În nici un caz nu sugerez că Dumnezeu nu face minuni, fiind o absurditate această sugestie, date fiind toate minunile făcute de către Cristos și apostoli și descrise în evanghelii și cartea Faptelor. Dar în cazul de față discutăm despre cunoașterea semnelor timpului pentru a căpăta discernământ și îndrumare.
  2. Cu siguranță sunt foarte multe minciuni, înșelătorii, foarte mulți care suferă de efectul placebo și profitori de pe urma credulității altora, doar că, în tot mormanul acesta de gunoi spiritual, nu trebuie să ne lăsăm orbiți de către mintea noastră limitată și să refuzăm să vedem că au început să se pună bazele împlinirii versetelor citate: oamenii vor minuni și caută minuni... și li se vor da minuni, doar că acestea vor fi folosite pentru a-i amăgi și a-i afunda și mai mult în întuneric, semnele și minunile mincinoase fiind unele dintre cele mai importante semne ale timpurilor de pe urmă. Isus spunea următoarele: O generaţie stricată şi adulteră caută un semn; (...) (Matei 16:4)

Războaie mondiale

Și veţi auzi de războaie şi zvonuri de războaie; vedeţi să nu fiţi tulburaţi; fiindcă toate trebuie să se întâmple, dar încă nu este sfârşitul. Fiindcă se va ridica naţiune contra naţiune şi împărăţie contra împărăţie; (...) (Matei 24:6-7)

Cele două războaie mondiale au fost evenimente unice în istorie. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca întreg pământul să fie acoperit de umbra morții venită sub forma unui război mondial. Descoperirea de noi metode de distrugere și ucidere a dus la cele mai sângeroase conflicte din istoria omenirii. În acest moment, amenințarea unui nou război mondial este cât se poate de reală, având în vedere că avem puteri globale ca statele neo-comuniste Rusia și China în aceeași zonă de conflict cu imperialismul vestic reprezentant de SUA și NATO, iar aceste două tabere se află într-o stare conflictuală prin prisma obiectivului din Siria: susținerea sau căderea lui Assad. Este suficient un glonț să fie tras în direcția greșită și ne vom trezi în plin război mondial. Deja Rusia a închis ambasada Turciei din Moscova și îi acuză pe aceștia că ar facilita finanțarea grupurilor teroriste din Siria. Într-o demență de nedescris, SUA a semnat un tratat nuclear foarte îngăduitor cu Iranul, țară care și-a demonstrat în repetate rânduri ostilitatea față de Vest și de vecinii lor evrei și suniți. Dacă vei urmări cu atenție evenimentele geopolitice curente, vei vedea că cei ce conduc lumea din umbre își prepoziționează pionii pe tabla de șah a lumii și fac tot posibilul ca cineva să pornească masacrul.

Distrugerea Damascului

POVARA Damascului. Iată, Damascul este oprită de a mai fi cetate şi va fi un morman de ruine. (Isaia 17:1)

Înainte de a continua cu profețiile din Matei, pentru că tot am vorbit de conflictul din Siria, o să inserez și această profeție aici. Pentru a înțelege semnificația acesteia, trebuie să înțelegi că Damascul este considerat de către unii istorici ca fiind cel mai vechi oraș locuit continuu din lume. Acest lucru înseamnă că, de când a fost rostită profeția de către Isaia (de cel puțin 2500 de ani), Damascul nu a încetat din a fi o cetate locuită. Totuși, iată că în zilele noastre, Damascul, din cauza războiului civil și a intereselor globaliste din Siria, începe să arate ca un morman de ruine.

Suburbie devastată a Damascului (Sursa: Canalul Ruptly TV, Youtube)

Foamete, pandemii și cutremure

(...) şi vor fi foamete şi molime şi cutremure de pământ în diferite locuri. Dar toate acestea sunt începutul durerilor. (Matei 24:7-8)

Acest verset este puțin mai greu de demonstrat din cauza amăgirii sub care se află foarte mulți oameni, crezând că echipamentele moderne și diseminarea informației la nivel global ne conferă impresia că lucrurile descrise sunt ieșite din comun. De fapt, în cazul cutremurelor, ce observăm prin aceste echipamente moderne față de cele din trecut este o creștere a incidenței cutremurelor mari, care puteau fi detectate foarte ușor și cu echipamentele vechi. Voi cita mai jos din articolul Big Earthquakes Double in 2014, But They're Not Linked (Cutremurele mari se dublează în 2014, dar nu au legătură; traducerea îmi aparține):

„Am trecut recent printr-o perioadă care a avut una dintre cele mai mari rate de cutremure mari înregistrate vreodată,“ a spus Tom Parsons, autorul principal al studiului, un cercetător geofizician de la U.S. Geological Survey (USGS) din Menlo Park, California.

Dar deși rata globală a cutremurelor este în creștere, numărul cutremurelor poate fi în continuare explicat prin întâmplare, a spus Parsons și co-autorul Eric Geist, fiind tot un cercetător de la USGS.
(...)
Dar în ciuda furtunii de cutremure recente, cutremurele mari ale lumii lovesc în continuare la întâmplare, s-a constatat în noul studiu.

Rata medie a cutremurelor mari - cele cu o magnitutine mai mare de 7 - a fost de 10 pe an din 1979, arată studiul. Acea rată a crescut la 12.5 pe an începând cu 1992, apoi a sărit la 16.7 pe an începând cu 2010 - o creștere cu 65 de procente comparativ cu rata din 1979. Această creștere a accelerat în primele trei luni din 2014 la mai mult de dublul mediei din 1979, declară cercetătorii.

Creșterea incidenței cutremurelor este statistic similară cu rezultatele datului cu banul, a spus Parsons: Câteodată capul sau pajura se vor repeta de câteva ori la rând, deși procesul este aleator.

„Practic, nu putem demonstra că ceea ce am văzut în prima parte a lui 2014, cât și din 2010 încoace, nu este pur și simplu un lucru similar cu a obține șase pajuri la rând,“ a spus el.

Aceasta este puterea prejudecății normalității și a disonanței cognitive. Cercetător în toată firea, dă cu banul. Parcă știința trebuia să fie studiul sistematic al dovezilor și confirmarea sau infirmarea teoriilor prin experimente reproductibile. Nu atunci când descoperirile ar putea câtuși de puțin să confirme existența unui Dumnezeu Atotputernic. Un lucru foarte interesant pe care vreau să-l mai observi legat de cutremure este că prin studiul menționat mai sus s-a demonstrat că acestea lovesc la întâmplare, confirmând astfel Biblia: cutremure de pământ în diferite locuri.

Cât despre foamete și molime, aceeași situație și aici: acestea au mai fost. Corect, doar că, luate împreună (și încă nu am terminat partea a doua și mai este și partea a treia), versetele conturează peisajul pe care Isus l-a descris ca precedând întoarcerii sale pe pământ. Separate, normal că au fost tot timpul cutremure, foamete și molime: Moartea Neagră a omorât între o treime și o jumătate din populația Europei în Evul Mediu. Dar haide să încercăm să învingem acest neajuns al raționamentului uman de a lua doar ceea ce ne convine din lucrurile din jur și să ne uităm în ansamblu ce se întâmplă.

Este prezisă o foamete globală din cauza economiei care a luat-o la vale, fiind ceea ce experții numesc peak food (vârf de hrană), hrana urmând cursul materiilor prime (ca minereul de fier, cuprul, cărbunele, petrolul, etc.) spre un preț derizoriu, astfel nemaifiind profitabilă producția ei. Ai putea să spui că în fața unei asemenea catastrofe, nu va mai conta profitul. Haide să-ți spun două lucruri: unu, 1 Timotei 6:10Fiindcă iubirea de bani este rădăcina a toată răutatea (...), și doi, unul din motivele pentru care oamenii mor pe capete în țările sărace din cauza malnutriției este cel economic, dar vom discuta altă dată despre ce se întâmplă acolo.

Molimele sunt în creștere și ele, cu izbucnirile contemporane ale unor focare de Ebola în Africa Subsahariană, MERS în Arabia Saudită, gripă aviară în Asia, pandemia de gripă porcină care a cauzat Organizația Mondială a Sănătății să emită primul USPII (Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională, PHEIC în engleză) din istoria ei, Zika în America Latină, West Nile în sudul Statelor Unite și împreună cu creșterea alarmantă a tulpinelor de bacterii rezistente la antibiotice. Amintim aici și de epidemia de gripă spaniolă care a izbucnit spre sfârșitul Primului Război Mondial ca fiind una dintre cele mai devastatoare din istorie. Aceste virusuri și bacterii sunt bombe biologice cu ceas și pot oricând suferii mutații genetice care să le transforme în adevărate arme de distrugere în masă.

Recrearea Israelului ca stat

Iar când veţi vedea Ierusalimul încercuit de armate, atunci să ştiţi că pustiirea lui este aproape. (...) Fiindcă va fi o mare strâmtorare în ţară şi furie peste acest popor. Și vor cădea sub tăişul sabiei şi vor fi duşi captivi printre toate naţiunile; şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, până se vor împlini timpurile neamurilor. (Luca 21:20, 23-24)

Aceste câteva versete sunt probabil una dintre cele mai cutremurătoare dovezi că trăim vremurile de pe urmă. Versetele au fost împlinite atunci când a căzut Ierusalimul, distrus fiind de către armatele viitorului cezar Titus. Furia care a căzut peste poporul Israel pentru că și-au omorât Regele a fost descrisă de către Iosif Flavius, istoricul evreu și martorul căderii Ierusalimului în anul 70 d.Cr. În urma distrugerii Ierusalimului și al celui de-al doilea Templu, evreii au fost împrăștiați prin toată lumea până când, în 1948, după cel de-al Doilea Război Mondial, statul Israel a fost recreat și Ierusalimul dat parțial înapoi evreilor, care până atunci fusese călcat în picioare de către gentili (neamuri, restul popoarelor lumii). În urma Războiului de Șase Zile din 1967, Ierusalimul intră în controlul total al Israelului. Deci, timpurile neamurilor aproape că s-au împlinit, Ierusalimul este iar al evreilor, printre lucrurile care trebuiesc să se mai întâmple din acest punct de vedere fiind și returnarea drepturilor asupra Muntelui Templului pentru reconstrucția celui de-al treilea Templu, acesta fiind la rându-i profețit prin inferență (vom vedea de ce în următorul capitol). Între timp, lumea este pregătită pentru a fi strânsă în valea lui Iosafat (i.e. Armaghedon) pentru judecată (Ioel 3:2Voi aduna de asemenea toate naţiunile şi le voi coborî în valea lui Iosafat şi acolo, cu ele, mă voi judeca pentru poporul meu şi pentru moştenirea mea Israel, pe care ei l-au împrăştiat printre naţiuni şi au împărţit ţara mea., 12Păgânii să fie treziţi şi să urce la valea lui Iosafat, pentru că acolo voi şedea, ca să judec pe toţi păgânii de jur împrejur., 14Mulţimi, mulţimi în valea hotărârii, pentru că ziua DOMNULUI este aproape în valea hotărârii.). Despre Israel sunt o mulțime de lucruri de spus, căci acest popor este una dintre cele mai evidente dovezi că există un Dumnezeu Atotputernic care mișcă lumea și schimbă timpurile după bunul lui plac (Daniel 2:21Și schimbă timpurile şi anotimpurile; îndepărtează împăraţi şi ridică împăraţi; dă înţelepciune înţelepţilor şi cunoaştere celor ce cunosc înţelegerea;).

Ca în zilele lui Noe

Și aşa cum au fost zilele lui Noe, tot aşa va fi şi venirea Fiului omului. Fiindcă, aşa cum a fost în zilele dinainte de potop, mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în arcă, și nu au ştiut, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi; aşa va fi şi venirea Fiului omului. (Matei 24:37-39)

Pentru a înțelege semnificația acestor versete, trebuie avut în vedere ce anume s-a întâmplat în zilele lui Noe. Pornind de acolo, putem discerne la ce se referea Domnul Isus când a comparat vremurile dinaintea venirii lui cu acele zile. Despre zilele lui Noe este scris că oamenii se gândeau necontenit doar la lucruri rele (Geneza 6:5Şi Dumnezeu a văzut că stricăciunea omului era mare pe pământ şi fiecare imaginaţie a gândurilor inimii sale era numai facere de rău continuă.) și că pământul era corupt și plin de violență (Geneza 6:11Şi pământul era corupt înaintea lui Dumnezeu şi pământul era umplut de violenţă.). Fiind atât de preocupați de treburile lumești, oamenii nu au observat și nici nu le-a păsat că Domnul avea să-i judece pentru ceea ce făceau. Pe lângă răutatea în creștere pe care o observăm, la fel ca și atunci, foarte mulți oameni nu au habar despre lucrurile pe care le citești aici, dar nici nu își dau interesul pentru a le afla, iar după cum poți vedea, eu și alții ca mine nu le facem ascunse, iar Dumnezeu nu le ține pentru el, căci, vorba aceea: (...) Vă spun că dacă aceştia vor tăcea, pietrele imediat vor striga. (Luca 19:40)

Mai este un lucru legat de acele zile și implică spurcarea rasei umane prin modificare genetică, ceea ce vedem că a început deja să se întâmple prin recenta aprobare a Marii Britanii pentru crearea de copii cu gene de la trei oameni și cazul de tratare a leucemiei prin celule imunitare modificate genetic, nemaipunând la socoteală toate plantele și animalele deja modificate și care se află în dieta foarte multor consumatori la nivel global. Ai putea să te întrebi „Ce e rău în a vindeca oamenii?“. Of, dacă lumea ar fi atât de ușor de înțeles, nu ai mai citi acum aceste rânduri și eu aș fi fost un nebun la masa înțelepților... așa sunt doar un nebun.

Ca în zilele lui Lot

Și la fel cum a fost în zilele lui Lot, mâncau, beau, cumpărau, vindeau, plantau, zideau; dar în acea zi când Lot a ieşit din Sodoma, a plouat foc şi pucioasă din cer şi i-a nimicit pe toţi. Întocmai, astfel va fi în ziua când Fiul omului se revelează. (Luca 17:28-30)

Voi ieși puțin din capitolele menționate anterior, deoarece Luca 17 conține câteva versete destul de importante despre sfârșitul vremurilor care nu se regăsesc în celelalte, dar incredibil de relevante și probabil ți-ai dat seama de ce. După cum vezi, tema nepăsării și a grijii lumești se repetă, de data aceasta Domnul Isus făcând referire la locuitorii Sodomei, care au avut practic intenția să-i violeze pe cei doi îngeri în chip omenesc sosiți pentru a-l scoate pe Lot din cetate:

ȘI pe seară, doi îngeri au venit la Sodoma; şi Lot şedea în poarta Sodomei; şi Lot, văzându-i, s-a ridicat să îi întâmpine şi s-a aplecat cu faţa sa la pământ; (...) Dar înainte să se culce, bărbaţii cetăţii, bărbaţii din Sodoma, au încercuit casa, deopotrivă bătrâni şi tineri, tot poporul din fiecare parte a cetăţii; Şi au chemat pe Lot şi i-au spus: Unde sunt bărbaţii care au venit la tine în această noapte? Scoate-i afară la noi să îi cunoaştem. (Geneza 19:1, 4-5)

Din păcate, aceștia nu voiau să-i cunoască în felul în care cunoaștem noi o persoană nouă, dând mâna cu ea și prezentându-ne, pentru că Lot nu ar fi numit acest lucru stricăciune (Geneza 19:6-7Şi Lot a ieşit la uşă la ei şi a închis uşa după el. Şi a spus: Vă rog, fraţilor, nu faceţi o astfel de stricăciune.) Cred că este destul de clar la ce se referă versetele de mai sus: sodomia va fi epidemică. Deja aceste versete se împlinesc pe zi ce trece sub forme din ce în ce mai agresive: de la crearea unui cadru legal pentru a recunoaște parteneriatele sodomiților, fiind recent cazul Greciei, la redefinirea căsătoriei ca incluzând și sodomia, până la impunerea cu forța a acestui punct de vedere, cum s-a întâmplat recent în SUA prin decizia Curții Supreme.

Scurtarea zilelor

Și dacă acele zile nu ar fi scurtate, nicio făptură nu ar fi salvată; dar acele zile vor fi scurtate de dragul celor aleşi. (Matei 24:22)

Cred că nu există om pe care să-l fi cunoscut și să nu spună la un moment dat că parcă au intrat zilele în sac și nu mai are timp să facă nimic. Acum e anul nou, mâine vine vara, poimâine iarna și s-a dus anul.

Am auzit diferite explicații pentru motivul acestei percepții a trecerii timpului mai repede ca până acum și nu cred că acest lucru poate fi trecut chiar atât de ușor cu vederea, punând totul pe seama faptului că suntem mai ocupați. Este imposibil pentru noi să demonstrăm științific că timpul se contractă, pentru că instrumentele noastre de măsurare, ca de altfel toată materia, sunt prinse în timp. Este ca și cum am încerca să demonstrăm că un metru de acum un an era mai lung decât un metru de astăzi, în condițiile în care noi, instrumentele de măsurare și lucrul măsurat s-au micșorat în același timp.

Deși nu avem nici un punct de referință extern prin care să putem compara un minut din prezent cu un minut de acum zece ani, totuși simțim această trecere accelerată, pentru că suntem și ființe spirituale, iar această percepție se transmite într-un mod curios în creierul nostru material sub formă de lipsă de timp. Simplul fapt că oamenii încearcă să găsească o explicație pentru ceea ce percep, confirmă că ceva se întâmplă cu timpul nostru. Ceva în noi ne spune că s-au scurtat zilele, dar pentru că suntem supuși raționamentului uman failibil și pentru că vrem să conformăm orice lucru supranatural trăirilor noastre carnale, reducem această accelerare perceptibilă a trecerii timpului la explicații care sunt menite a ne liniști, legănându-ne ușor spre somnul din care mai suntem treziți ocazional de către Dumnezeu.

Nelegiuirea va crește

Și pentru că nelegiuirea va abunda, dragostea celor mai mulţi se va răci. (Matei 24:12)

Dacă ne uităm la vremurile pe care le trăim, mai mult ca sigur ai observat că răutatea oamenilor este în creștere pe zi ce trece. Se întâmplă din ce în ce mai des să realizezi că nu mai poți avea încredere în nimeni, iar cei pe care îi credeai cândva prieteni, nu de puține ori se dovedesc a fi asemeni unor șerpi veninoși oportuniști care așteaptă să te muște cu prima ocazie când crezi că le poți acorda încredere.

Auzi frecvent de frați care se ceartă pe moșteniri, de părinți care își bat joc de proprii copii sau de copii care văd în părinții lor doar o sursă de venit. Din ce în ce mai des, oamenii ajung să-și găsească plăcerea în violență, fie ea sub formă de filme, literatură, jocuri pe calculator sau așa-zisele sporturi de contact, numind-o cu lejeritate distracție. Ne vorbim de rău, ne spurcăm, ne invidiem, suntem măcinați de ură și concentrați pe sine, ne dorim răul celorlalți pentru că ne-au lovit în orgoliul propriu, suntem fascinați de moarte, ba chiar o sărbătorim prin Halloween, prin zombie, fantome, vampiri și vârcolaci.

Societatea modernă începe să semene cu Roma Antică, unde o puzderie de însetați de sânge se strângeau pentru a vedea oameni omorâți în arenele romane, doar că acum arena am redefinit-o și ne punem în fața unui tub și o numim ficțiune sau trasăm niște linii în jurul ei și o numim sport, în tot acest timp amăgindu-ne că suntem civilizați pentru că nu dorim să se rănească nimeni... dar tresărim încântați când se întâmplă. Iar această paradă a depravării poate continua într-o înșiruire necontenită de scârbos, macabru, pervers și abominabil, evidențiindu-se în tot spectrul social. Toate acestea se întâmplă din cel mai simplu motiv cu putință:

Dar cel ce păcătuieşte împotriva mea îşi face rău propriului suflet; toţi cei ce mă urăsc iubesc moartea. (Proverbe 8:36)

Nu te lăsa amăgit de propria minte

Și luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu depravare şi beţie şi cu îngrijorările acestei vieţi şi acea zi să vină peste voi pe neaşteptate. Căci va veni ca o cursă peste toţi cei ce locuiesc pe faţa întregului pământ. (Luca 21:34-35)

Ai început să simți efectul disonanței? Nu-i așa că ai vrea să citești altceva? Totul atât de trist și sumbru. Dar, dragul meu cititor, ce ai prefera? Să îți vezi liniștit de treaba ta și să te trezești în mijlocul haosului cumplit, luat complet prin surprindere, sau să fi știut din timp de lucrurile acestea și să te fi pregătit? În orice caz nu vreau să îți spun că trebuie să stai tot timpul cufundat în tristețe și amărăciune, aruncându-ți mâinile în aer din neputință și văitându-te că nu ai nici o scăpare. Există un verset care spune:

Fraţilor, nu fiţi copii la înţelegere, ci la răutate fiţi prunci, iar la înţelegere, fiţi desăvârşiţi. (I Corinteni 14:20)

Oare nu am spus în capitolul anterior că obținerea cunoașterii este unul din scopurile profețiilor (1 Cronici 12:32Şi dintre copiii lui Isahar, care aveau înţelegerea timpurilor, pentru a cunoaşte ce avea Israel de făcut; (...))? Măcar acolo un minim de cunoaștere despre ce se întâmplă în jurul tău nu îți dorești? Dacă aceste lucruri sunt adevărate, ce ai prefera: să le cunoști sau să te lași pradă prejudecății normalității? Îndrăznește... mergi mai departe: profeții din cartea Revelației.

Înapoi Înainte